Протеклог викенда у Бајмоку су одржани  14. „Дани буњевачке културе“ у организацији Буњевачког културног центра „Бајмок“. Другог дана манифестације, у оквиру Етно фестивала буњевачких националних јела, 30 излагача представило је своја кулинарска умећа, а посетиоци су имали прилике да пробају више од 50 традиционалних специјалитета.

Један од излагача, Ана Ивић из Мале Босне, стални је учесник фестивала, а ове године одлучила је да направи што старија изворна буњевачка јела, па је на њеном менију била  ронђава чорба и узливанца са кромпиром, а од слаткиша мајкин колач, листићи и пита с јабукама.

Тамара Банић је међу млађим учесницима фестивала, на ком је, како каже, научила да припрема бројна нова јела.

Осим традиционалних буњевачких јела, на менију су се нашла и она мађарска, немачка, српска и русинска. Из Руског Крстура дошло је Удружења „Бајка“ које се представило са русинским специјалитетима и крстурском паприком, по којој је ово место препознатљиво.

Идентитет једног народа чува се и кроз храну, што говори о важности ове манифестације која привлачи многобројне госте, истакла је председница Буњевачког националног савета, Сузана Кујунџић Остојић.

Организатор „Дана Буњевачке културе“, Буњевачки културни центар „Бајмок“ такође је имао штанд  на ком се могла пробати тарана са кобасицом. Окупљање на манифестацији сваког последњег викенда у августу, постала је својеврсна навика многобројих посетилаца свих узраста, а жеља организатора је да фестивал буде употпуњен старим занатима.

„Дани Буњевачке културе“ могу се похвалити и оригиналним буњевачким куваром у ком су сакупљени традиционални буњевачки рецепти по којима се припремају гурманлуци на Фестивалу буњевачких јела,  а који је до сада штампан у преко 11.000 примерака.