Ученици Гимназије „Светозар Марковић“, били су у прилици да се путем семинара, информишу о основама органске производње, као и о битним разликама између конвенционалне и „здраве“ хране. Предавање је одржано у оквиру пројектних активности ЕУ-ИПА прекограничног пројекта Србије и Хрватске под називом „Органски мост“, који у нашем граду спроводи Удружење „Терра’с.

У више од 120 земаља широм планете, органска пољопривреда бележи свој свакодневни раст, те се њена вредност у свету процењује на око 25 милијарди долара. Плодно српско земљиште, тренуто чини свега 0,45 одсто органске садње, а наш град, сматра се местом одакле је кренуо „органски пут“ развоја Србије. Поред историјских зачетака органске производње у Србији, ученици од првог до четвртог разреда Гимназије „Светозар Марковић“, кроз еко-час, сазнали су о бројним предностима органске производње у односу на конвенционалну, стандардима и знаковима које доказују да је у питању органски производ, као и термину „органско“, и тиме употпунили своје пређашње знање о здравом начину исхране.

У Гимназији се сваке године реализује пројекат „За чистије и зеленије школе у Србији“, те су Удружење Терра’с препознали као најбољег партнера који може да помогне у подизању свести деце о заштити животне средине.

Овај семинар девети је по реду, који је Удружење „Терра’с у сарадњи са представницима ОЦСА, (прва домаћа контролна организација за органску производњу), одржало за више од стотину полазника различитих циљних група од пољопривредника, прерађивача, дистрибутера, потрошача, па и средњошколаца.