Акција „За истим столом“ која је одржана синоћ у ресторану „Спартак“ понудила је несвакидашњу прилику суграђанима да за истом трпезом са мигрантима вечерају, разговарају и науче понешто о различитим културама.

Акција „За истим столом“ проистекла је из пројекта „Мобилни омладински клуб – Толеранцијом и солидарношћу до одрживог друштва“ који се спроводи у нашем граду и у Шиду. Пројекат реализују Центар за омладински рад и „Омладина ЈАЗАС“ из Новог Сада, Удружење „Мали принц 2010“ из Шида и Канцеларија за младе Града Суботице. Циљ пројекта је смањење верске, расне и етничке радикализације на локалном али и на националном нивоу, кроз информисаност, повећање емпатије и едукацију. Тим поводом организоване су радионице интеркултуралности, које су мотивисале младе Суботице да кроз храну која је део сваке културе, приближе локалну и избегличку заједницу.

Ивана Новаковић, Центар за омладински рад Нови Сад: „Млади у Суботици и Шиду су пролазили радионице интеркултуралности где смо учили о људским правима, тимском раду и идентитету. Идеја је била да се код њих развије емпатија, а највиши ниво емпатије је активизам, те су тако млади у Суботици осмислили овај догађај „За истим столом“. Овај догађај није толико гастрономски, акценат је на дружењу, упознавању културе и међусобној комуникацији.“

Мириси традиционалних јела мешали су се са богатим мирисима мноштва зачина у храни припремљеној по рецептима из блискоисточних земаља. Специјалитете две културе припремили су ученици и професори средње Економске школе „Боса Милићевић“.

Тамара Гуњача, ученица Економске школе: „Спремали смо наша традиционална јела и јела из Авганистана, Пакистана и других држава. Овде се дружимо са мигрантима, делимо животне приче и разговарамо о мигрантској кризи.“

Мигранти из Прихватног  центра радо су се одазвали овој акцији. Њих петнаестак  уживало  је у припремљеној храни,  јер су у понуди били неки од омиљених специјалитета њихове кухиње, попут пилећег бирјаниа, авганистанског пиринча, пакоре – уштипци са кромпиром и посластицама попут гулаб јамуна. Рамиј из Авганистана је већ годину дана у Србији, од чега  месец дана у Прихватно-транзитном центру у Суботици. Његова омиљена храна је пилеће бело месо са рижом и допало му се како је припремљена.

Рамиј, Авганистан: „Из Центра смо дошли овде, да се дружимо. Утисци су и храна су добри. Пробали смо јела и коментарисали шта нам се допада а шта не.“

Акција слична овој, одржана је пре две недеље у Шиду, под називом „Приче са Блиског истока“. У оквиру ње, мигранти су причали о свом животу пре рата, земљама из којих долазе, о сновима  и циљевима које имају данас.