Готова зимница доступна нам је током целе године у свим боље снабдевеним продавницама прехрамбене робе. Ипак, многи се још увек пре опредељују за домаће производе, па сами припремају залихе за зиму.
Већина наших суграђана које смо анкетирали на Млечној пијаци, сами остављају зимницу, јер како кажу, ем је квалитетније и укусније, ем је исплативије.
Са припремом зимнице почиње се већ са појавом првог воћа и поврћа на пијацама. Сада су актуелни кисели краставци, кувани парадајз, а они најревноснији на полице остава већ су одложили и прве тегле ајвара. За килограм краставаца потребно је издвојити од 80 до 100 динара а парадајз се креће од 50 до 90 динара, док се црвена паприка продаје за око 130 динара по килограму. Продавци кажу да ће тек за две недеље почети већа потражња за намирницама за припрему зимских ђаконија.
За све оне који радо припремају залихе за дуге и хладне зимске дане, посао тек почиње. Део зимнице, углавном разни пекмези и џемови, већ је у оставама, али почетак септембра је период најбогатији плодовима природе, па се на пијачним тезгама тек очекује разноврсна понуда.