Тезге на суботичким пијацама пуне су поврћа и воћа, које се управо сада припрема за зимницу, а оно што изостаје су, према речима продаваца — купци. Домаћице које смо јутрос затекли у куповини, питали смо да ли се у њиховим домовима и даље оставља зимница по традиционалним рецептима или је пак лакше и исплативије купити већ готову. Они који зимску трпезу не могу да замисле без ових врста намирница, кажу да је свакако повољније, али и укусније домаће. Међутим, има и оних који кажу да је то време припреме залиха за хладне дане давно прошло.
Цене воћа и поврћа које се припрема како за слатку тако и за слану зимницу су, како кажу продавци, више у односу на прошлу и претпрошлу годину. Неповољни временски услови свакако су утицали на раст вредности робе, а онда и на пад куповне моћи. Велике количине се све ређе пазаре.
Сви они који ће зимске ђаконије ипак радије сами припремати, за килограм парадајза треба да издвоје од 80 до 130 динара, колико коштају и краставци, а црвена паприка се продаје за 200. Шљиве и јабуке се могу пазарити од 100 динара.