Иако је прошло тачно 25 година од првог стечаја чувене Индустије меса и конзерви „29. новембар“, који је уједно означио и почетак краја чувеног суботичког гиганта, ова фабрика наставља да живи – и то не само у колективном сећању Суботичана, већ и кроз окупљање бивших радника које се одиграло по први пут након пропасти овог предузећа.

Ред сете, ред лепих успомена и тако у круг. За бивше запослене који су већином у „29. новембру“ почели да раде као млади то су била најбоља времена – плата добра и сигурна, могао је да се добије стан од предузећа, као и да се напредује. Чинило се да је за „царство добре хране“ само небо граница када су суботичке шунке стигле и на америчко тржиште, присећају се с поносом некадашњи „новембраши“.

„Наш слога царство добре хране, увек је и било и били смо познати по свему али је најпознаја била војничка месна паштета, месна паштета и нарезак. То смо јели без хлеба. Било је лепих ствари, ево ја сам 75 година стар и неке људе нисам видео 25 година,“ вели се Васо Кићановић који се запослио у овом предузећу давне 1976. године.

„Били смо млади, било нам је јако лепо, друштво је било одлично. Посао јесте био тежак али је био плаћен, увек смо имали добре плате и није нам било тешко да радимо и суботом и недељом, ни ноћ,“ надовезује се Фрањо Рихтер, који је почео да ради са непуних 17 година и остао до стечаја.

„Тешко је што фирме више нема, јер било је добро друштво, били смо млађи тада и друштво је било добро. Били смо поносни на нашу фабрику, које више нажалост, нема,“ истиче Магдалена Киш, која је у колективу провела десет година.

Да након више од две деценије окупи драге колеге с којима давних дана радила на идеју је дошла Гордана Де Цлара, јер је како истиче та фабрика била њено прво радно место где је провела пуне 23 године. У томе јој је помогла бивша колегиница Магладалена, и све се одиграло веома брзо.

„Ја сам ту фабрику доживљавала као своју породицу, и јако сам емотивно везана. Прошла сам све секторе од најобичнијег радника. Дошла сам на идеју да нашправим вибер групу како бисмо окупили раднике који су заинтересовани и могуд а кажем да смо се у неке три недеље окупили, у вибер групи имамо око 60 бивђих радника, укупно око 100,“ истиче Гордана.

Како истиче Гордана, намера је да се окупе једном годишње, због чега позива све оне који су некад радили у „царству добре хране“ да им се придруже на фејсбуку или на виберу.