Како су се некада и од којих материјала израђивале и украшавале папуче, данас у Суботици зна једини преостали „папучош”, занатлија који ручно прави женске и мушке папуче, Дејан Ковач. Његова прича почела је пре две деценије када је за кратко време, а са циљем да сачува традиционалан начин израде папуча, морао да научи основе од папучоша Лајче Кујунџића.

Алат је наследио од свог учитеља, а љубав ка традицији одувек је била ту, почиње причу Дејан Ковач. Много тога можемо научити од предака, због тога је важно неговати културу и традицију, свакако преносити је и на наредне генерације, додаје, што он кроз разне радионице управо и чини. Ове папуче представљају тај дух прошлости, а мотиви, сам начин израде и материјали, такође.

-Клас и жито у нашој равници су били јако битан елемент преживљавања. Крув представаља живот, обиље и жене везиље су најчешће везле управо класове. Било је још разних флоралних мотива, а тадашње везиље из Суботице, Сомбора, уопште Буњевке, биле су чувене у Краљевини Југославији.

Мајстори који су правили папуче, правили су самостално материјале од којих се шила папуча. Тако на пример, ђон је прављен од говеђег крупона, од свињске коже оглавља, пете су прављене од тополиног дрвета и слично.

-Без овог шила не би могао ништа. Пошто се папуче шију, прво исечем говеђи крупон, наквасим га, и онда могу лепо да радим. Ови покрети су захтевни, припрема ђона тражи неких пола сата. Шије се овим канапом, то су некада самостално мајстори правили. Да би могао да ушијем, морам да одрадим и припрему канапа са природним пчелињим воском.

Након ушивања горњег дела, закуцавају се ексери у ђон, а потом следи и опсецање, а онда и глачање.

- Свака дебљина ђона има неку своју димензију на глачалу, морам добро стиснути папучу и када се чује да „пева” папуча, то значи да се добро глача ђон. Мора добро да се стисне и ухвати, да се не виде резови од ножа. Практично, ово је сам финиш, када се добро изглача, папуча је спремна да се носи.

Израда папуча захтева посебне игле, материјале, припрему, што за некога може бити и разлог за одустајање, али не и за Дејана Ковача, који традиционалну израду папуча, упорно чува од заборава.