Забрана пушења у угоститељским објектима поново је постала актуелна након најаве министарке здравља, др Данице Грујичић да се спрема измена актуелног Закона, којим су пре десетак година уведене „пушачке“ и „непушачке“ зоне. Док је јавност подељена по том питању, струка каже – нема дилеме, пушење треба забранити и од тога ће корист имати сви. С друге стране, примена и казнене одредбе новог Закона оно су што мучи угоститеље, па апелују на доносиоце одлука да санкције буду примерене, те да их подједнако сносе и гости локала који не поштују забрану.
Да ли ће угоститељски објекти у Србији у будућности бити без дуванског дима? Уколико тренутне најаве Министарства здравља добију снагу закона – изгледно је да хоће. Како ће то утицати на госте кафића и ресторана питали смо пролазнике, а ако је судити по онима са којима смо разговарали, Суботичани подржавају забрану.
Из Удружења угоститеља Суботице очекују да забрана пушења у почетку утиче на пословање, али исто тако и да ће се гости након неког времена навикнути на нова правила. Оно што их више забрињава од евентуалног пада промета јесу најаве ригорозне казнене политике.
Лекари најаве подржавају и напомињу да дискусије око тога да ли је пушење штетно нема. Истраживања показују да једноставном мером, као што је забрана пушења, можемо смањити број смртних случајева повезаних са дуванским димом, трошкове здравствене заштите, као и друге индиректне трошкове, наводи др Нада Косић Бибић, начелница Центра за промоцију здравља.
Бројке говоре да пушачи заправо представљају мањину и чине око 32 одсто становништва наше земље, а осим што штити госте непушаче, најављени Закон води рачуна и о угоститељским радницима, који су због описа посла изложени професионалном ризику.
Забрана пушења у угоститељским објектима већ је уведена у готово свим земљама у окружењу, а наша земља је једна од ретких у Европи у којима се дувански дим може видети у кафићима и ресторанима.
Фотографија: Пиxабаy