Посластичарница „Пеливан“ је још једном обрадовала Суботичане бесплатним сладоледом, и то поводом 101.годишњице постојања. Акција је имала и хуманитарни карактер, јер су се прикупљала и средства за лечење мале Софије.
Основана 1923. године, посластичарница „Пеливан“ омиљено је место многих Суботичана. Како би им се одужили на указаном поверењу, на свој рођендан још једном су ледену посластицу поклањали. По две кугле за свакога ко је дошао у суботу у периоду од 18 до 20 часова. Осим што су се засладили, гости су показали и хуманост, па уместо што су платили сладолед, убацили су прилог у кутију за Софију Пранић.
„Иначе смо дошли због хуманитарне акције, јер је то ћерка наше пријатељице. Одличан је сладолед, најбољи у граду“ – каже једна Суботичанка, док друга додаје – „Сладолед је фантастичан, власник је мој школски друг, а код његовог деде и тате сам јела од малена, и увек је исти укус, не мења се, ванила, карамела, чоколада, најбољи је!“
Пре 101 годину Химет Незировић дошао је у Суботицу и отворио посластичарницу. Посао је наставио његов син Бајрам, а потом и унук Исмаил. Трећа генерација породице Незировић и даље колаче и сладолед производи са истом љубављу и посвећеношчу као и пре више од једног века. Четврта генерација увелико је у послу, а оригинални рецепт до данас нису мењали. Како садашњи власник ,Исмаил, каже ретко када су одмарали, па се тајна опстанка крије у истрајном раду.
„Дакле без рада нема ништа, ја сам овде од шест ујутро па до дванаест увече и тако сваки дан. Као и моја ћерка, моја супруга и тако даље. Значи без рада нема ништа, ја сам био на мору на матурској екскурзији у гимназији и то је било све што сам видео од Јадрана, али није ми жао, ми смо одабрали овај посао, посао који изузетно волим.“
Много је укуса сладоледа, али најпродаванији су ванила, чоколада и јагода. Некада посластица резервисана искључиво за аристократију, сладолед је данас доступан свима, а према Исмаиловим речима, у њиховом нема ничег вештачког, па може да замени и један оброк.
„Говорим о правом, природном сладоледу, без хемије. Код мене је пистаћи пасирани, ништа, никакав додатак нема у њему, то је као онај путер од кикирикија, можете да га мажете на хлеб. Ако је природан сладолед, он је здрав, не може бити штетан“ – за крај ће Исмаил.
Породица Незировић рођендане планира да прославља и у наредном периоду, па како кажу, сладолед ће поклањати сваког 25.маја.