Суботичанку Анамариу Бабичковић гледали смо протеклих неколико месеци у такмичењу за куваре аматере „Мастерцхеф“. Иако јој је победа за длаку измакла, Анамариа је освојила срце публике, а исто тако су на њену адресу почеле да стижу и бројне пословне понуде. Ипак, чини се да је њен сан да отвори сопствени ресторан у Суботици и тамо настави кување.

У борбу за титулу првог „Мастерцхефа“ Србије Анамариа је кренула сасвим спонтано, пријавила се, каже, након што је у разговору са супругом закључила да то није лоша идеја, а након недеља и недеља кувања и одвојености од породице, која јој је и најтеже пала, успела је да уђе у финале. Тамо је за бод разлике изгубила, али је са такмичења изашла као морални победник и миљеница публике. Прича нам да је у кухињи од малих ногу, а иако је отишла као аматер, сада су њене вештине далеко од оних почетничких.

„Отишла сам као кувар аматер и била сам свесна тога, иако сам за све ове године дефинитивно учила из дана у дан о кувању, јер је то мој хоби и моја сфера интересовања, али када сам се нашла очи у очи са стручним жиријем, са судијама, са шефовима на светском гласу, схватите заправо колико не знате и да је то заправо добар пут и добар знак, зато што знате где сте и на чему сте и колико треба да учите и да напредујете да дођете до такве позиције, али могу рећи да је моје знање сада далеко веће“ – открива Анамариа.

Њени кулинарски почеци датирају од малих ногу и првих корака, рано је почела да кува, прво за породицу, па су под братовљевим утицајем њена јела постајала све модернија и иновативнија. Са путовања се враћала са намирницама и зачинима којих нема код нас, а упоредо се током средње школе и факултетских дана ширио и број људи који је пробао њене специјалитете.

„Само сам кренула да кувам и кувам изнова и изнова, прво својим укућанима који су то оберучке прихватили и који су ми били ветар у леђа, почела сам то да делим на друштвене мреже и када видите подршку људи који вас прате и позитивне коменатре, буде вам мило и просто тражио се моменат када ћу се опробати у мало професионалнијим куварским водама.“

„Мастерцхеф“ је за Анамариу био потврда да то што ради, ради како треба и да иде у добром смеру. И пре одласка на такмичење њена страст биле су посластице, па је за њих и добијала највише похвала. Њени колачи терали су воду на уста публици иза малих екрана, али су се временом и интересовања проширила.

„Представљена сам као неко ко највише воли да прави слаткише и дефинитивно то јесте сфера у којој имам највише знања, али кроз ово такмичење сам схватила да ме итекако интересују и друге ствари, да желим да се фокусирам на различите светске кухиње и припрему и вегетеријанских и веганских јела, тако да моја сфера интересовања се само проширила и сада је једна велика недоумица шта сам заправо ја и у чему највише уживам.“

Иако није хтела до открива детаље о плановима за отварање ресторана, каже да се нада да ће у скорије време обрадовати Суботичане и понудити им нешто што још није виђено код нас.

 

 

фотографија: Андреј Имрић