Магазин Дани

Друштво

Упућен позив за увођење у војну евиденцију

Александра Орлић | 24. јануар 2020. | 15:23 | Друштво

Упућен позив за увођење у војну евиденцију

За све му&сцарон;карце који ове године навр&сцарон;авају 18 година живота, као и оне старијих годи&сцарон;та који из одређених разлога до 30 године живота нису уведени у војну евиденцију, Министарство одбране Републике Србије, у јануару је истакло оп&сцарон;ти позив за увођење у војну евиденцију. Овај позив односи се на младиће 2002. годи&сцарон;те и регруте рођене у периоду од 2001. до 1990. године.

Почетком месеца на јавним местима истакнут је оп&сцарон;ти позив за увођење у војну евиденцију. Регрутима који имају обавезу, а нису се до сада одазвали, од марта па до краја текуће године, на кућну адресу ће стићи обаве&сцарон;тење о војној обавези. Против оних који се на позив не одазову, биће покренут прекр&сцарон;ајни поступак, док они који бораве у иностранству имају обавезу да се јаве надлежном дипломатско – конзуларном представни&сцарон;тву Републике Србије у земљи борави&сцарон;та.

„Позив се односи само на му&сцарон;карце. Увођење у војну евиденцију је законска обавеза која је прописана Законом о војној, радној и материјалној обавези, где се грађанин евидентира као војни обвезник. Тиме не значи да ће лице касније бити позвано у касарну, ићи на служење војног рока, упућен на војну вежбу или било &сцарон;та друго, већ се овим путем само уноси у војну евиденцију. Ради се о истим подацима који се у месту пребивали&сцарон;та налазе и у МУП-у, као и у другим релевантним евиденцијама. Дакле, овде говоримо о законом прописаној обавези која мора да се реализује.“ - обја&сцарон;њава потпуковник Сини&сцарон;а Рангелов, начелник ЦМО за локалну самоуправу Суботица

У току ове године, вр&сцарон;иће се и превођење војних обвезника у резервни састав.

„По службеној дужности вр&сцарон;ићемо превођење војних обвезника у резервни састав. То је обавеза за све грађане са навр&сцарон;ених 30 година живота. Ре&сцарон;ења ће бити израђена у току године и достављена лицима на кућну адресу.“ – додао је потпуковник Сини&сцарон;а Рангелов, начелник ЦМО за локалну самоуправу Суботица

Министарство одбране наредног месеца расписаће конкурс за упис у Војну гимназију, Средњу стручну војну &сцарон;колу, Војну академију и Медицински факултет (ВМА), а такође је стално отворен и јавни оглас за добровољно служење војног рока са оружјем и курс за резервне официре Војске Србије. Заинтересовани суграђани додатне информације могу добити у Центру министарства одбране за локалну самоуправу Суботица као и на сајту Министарства одбране www.мод.гов.рс.

Остале вести из ове категорије