Магазин Дани

Пољопривреда

У току анализа количине азота у пољопривредном земљиšту

Санда Милеуснић | 24. јануар 2020. | 12:52 | Пољопривреда

У току анализа количине азота у пољопривредном земљишту

Узорковање&нбсп; ради утврђивања садржаја азота у земљи&сцарон;ту и одређивања количине азотних ђубрива потребних за прихрану озимих усева почело је пре десетак дана, а до сада су прегледани узорци са близу 1000 хектара. Подаци говоре да пољопривредници п&сцарон;еници треба да додају од 0 до 100, уљаној репици од 0 до 120, а јечму од 0 до 65 килограма чистог азота по хектару.

Пољопривредна стручна служба је до сада узела око 140 узорака за „ен-мин“ анализу ради утврђивања садржаја лако приступачног азота у земљи&сцарон;ту, &сцарон;то је око 1000 хектара од 28.000 под озимим културама.

Досада&сцарон;њи подаци показују да је код п&сцарон;енице најви&сцарон;е прихране азотним ђубривом потребно тамо где је предусев био сунцокрет, у просеку око 75 килограма, док половини парцела где је била уљана репица прихрана није потребна, а на другој половини треба додати у просеку од 20 до 30 килограма.

Уљаној репици потребно је у просеку &сцарон;ездесетак килограма у зависности од јесење прихране и остварених приноса. Када је јечам у питању, просек је тридесетак килограма по хектару.

Анализу земљи&сцарон;та финансирају сами пољопривредни произвођачи, а из Пољопривредне стручне службе у наредном периоду очекују јо&сцарон; узорака са парцела под јечмом.

Остале вести из ове категорије