Магазин Дани

Здравство

Превенција кључна у борби против рака грлића материце

Александра Орлић | 23. јануар 2020. | 16:01 | Здравство

Превенција кључна у борби против рака грлића материце

Србија се налази на петом месту у свету по броју оболелих жена од карцинома материце. Исти ступањ на лествици на&сцарон;а земља заузима и када је у питању број умрлих од ове опаке болести. Гинеколози апелују да је превенција, где се пре свега мисли на редовне гинеколо&сцарон;ке прегледе, кључни фактор у смањењу неславне статистике, са којом смо дочекали Европску недељу борбе против рака грлића материце која се обележава од 20. до 26. јануара.

Процена је да око 70 одсто популације током свог живота буде инфицирано Хуманим папилома вирусом, познатијим као ХПВ. Ова инфекција, кажу гинеколози, најзаслужнији је фактор ризика од настанка рака грлића материце, од ког последњих година обољева све већи број жена млађих од 30 година живота.

Додатни фактори који утичу на појаву карцинома, те ризичне групе, су рано започињање сексуалне активности, често мењање партнера, чести порођаји, учестале гениталне инфекције, присуство полне болести, неза&сцарон;тићени сексуални односи, ло&сцарон;а хигијена и нездрави стилови живота. Оно &сцарон;то овај вирус чини специфичним је &сцарон;то његово присуство најче&сцарон;ће не даје јасне симптоме.

Слоган овогоди&сцарон;ње кампање борбе против злоћудне болести је „Рано откривање може спречити рак грлића материце&рдqуо;, &сцарон;то на прво место ставља апел женама да редовно одлазе на гинеколо&сцарон;ке прегледе.

Примарну превенцијуврака грлића материце представља имунизација. Будући да у на&сцарон;ој земљи ова вакцина није у&сцарон;ла у редован календар вакцинације, она се може примити добровољно, уз консултацију са гинекологом и епидемиологом. Намењена је узрасту од 9. до 26. године живота, а потребно ју је примити најкасније &сцарон;ест месеци пре започињања сексуалног односа. Њом се трајно стиче имунитет од неколико најче&сцарон;ћих високоонкогених типова ХПВ вируса.

Остале вести из ове категорије