Магазин Дани

Култура

Свечано отворена Светосавска недеља

Александра Орлић | 22. јануар 2020. | 13:49 | Култура

Свечано отворена Светосавска недеља

Традиционална Светосавска недеља, у организацији СКЦ „Свети Сава“, синоћ је свечано отворена по 28. пут, и трајаће све до 27. јануара када се обележава Свети Сава.

Химном Светом Сави свечано је отворена Светосавска недеља. Седмодневни програм у част првог српског архиепископа, просветитеља, државника, миротвораца, као и законописца, отворио је градоначелник Богдан Лабан. У свом говору изразио је захвалност &сцарон;то се управо у на&сцарон;ем граду скоро три деценије одржава маниферстација &нбсп;кроз коју се спајајући духовност, културу, образовање и бројне друге садржаје, оплемењује српско биће. Додао је да народ суочен са бројним изазовима новог доба, у времену које прети људском духу и идентитету, има пред собом јасан задатак &нбсп;- да не заборави живот, дело и значај Светог Саве, јер би тиме избрисао и себе.

Присутнима се обратио и Епископ мохачки Исихије Рогић, који је говорио о значају рада СКЦ „Свети Сава“.

Књижевник Драган Јовановић Данилов, својим текстом о сликарству и сликама, направио је увод у отварање изложбе радова Василија Васе Доловачког, која носи назив „Иза зида времена“.

У оквиру Светосавске недеље, наредних дана одржаће се књижевно вече, музички диптих, духовна трибина и Светосавска академија, коју ће као и сваке године затворити Светосавски бал.

Остале вести из ове категорије