Магазин Дани

Хроника

Мигранти у хладњачи пуној јабука

Редакција Дани | 10. јануар 2020. | 15:00 | Хроника

Мигранти у хладњачи пуној јабука

Цариници су 10. јануара 2020. године на излазу граничног прелаза Хоргоš спречили покуšај илегалног преласка границе 4 мигранта који су се сакрили у хладњачу пуну јабука.

Захваљујући прегледу мобилним скенером, у унутраšњости хладњаче су примећене људске силуете, због чега је товарни део камиона одмах отворен.

Хладњача домаће превозничке фирме је из Србије требало да превезе товар свежих јабука у Велику Британију, али су се у њу у неком тренутку убацила четворица Авганистанаца који су покуšали на тај начин да пређу државну границу.

На срећу, анализом слике добијене на мобилном скенеру, уочене су контуре које не одговарају пријављеној роби, због чега је камион отворен и детаљно прегледан. Четири мигранта која су се затекла међу јабукама, предата су полицији у даљу надлежност, док је возило са робом пуšтено у даљи редован царински поступак.

Подсећамо да је кријумчарење људи у хладњачама изузетно ризично, а за многе мигранте може да буде и фатално, јер много времена треба провести у хладном и скученом простору поšто су жељене крајње дестинације понекад удаљене и по виšе хиљада километара.

Царинска служба Србије је само током 2019. године успела да осујети преко 1300 миграната у покуšају да скривени у товарима робе илегално пређу на територију ЕУ земаља.

Остале вести из ове категорије