Магазин Дани

Култура

Титус Мачковић - заборављени пројектант Суботице

Александра Орлић | 31. децембар 2019. | 12:33 | Култура

Титус Мачковић - заборављени пројектант Суботице

Палата Манојловића, Милиновић, Димитријевић и Жута кућа, само су неки од објеката које је пројектовао Суботичанин Титус Мачковић, а које својом архитектуром дају сецесијски печат на&сцарон;ем граду. Многи од његових грађевина, данас су споменици културе, међутим о његовом животу и раду мало се зна.

Са својих преко 400 објеката, од чега је 360 потписао, Титус Мачковић је Суботици дао основни облик куће, градске палате на Корзу, у улицама Матка Вуковића, Браће Радића, Димитрија Туцовића, Ђуре Ђаковића и Шандора Петефија, као и неких од вила, помоћних објеката, &сцарон;кола, цркава, и других грађевина. Поводом стогоди&сцарон;њице од његове смрти, у Градском музеју, организовано је предавање на ком су о његовом животу и раду говорили историчар уметности Мирко Грлица и архитекта Гордана Прчић Вујиновић.

Човек који је имао велика интересовања и целим својим животом се несебично давао уметности, 1919. године, у градској болници, умире осирома&сцарон;ен и заборављен од свих.

Поводом предавања, уприличена је и пригодна изложба предмета из породичне колекције Мачковић која сада припада збирци Градског музеја, а коју је припремиЛа историчарка уметности Олга Ковачев Нинков. Тако су посетиоци били у прилици да кроз неколико предмета који су били власни&сцарон;тво Титуса Мачковића, његове ћерке Ангелине и осталим члановима породице „осете“ доба деветнаестог века у ком је обитавао угледни грађанин, главни градски инжењер и пројектант Суботице.

Остале вести из ове категорије