Магазин Дани

Здравство

Умерено за празничном трпезом

Александра Орлић | 26. децембар 2019. | 15:14 | Здравство

Умерено за празничном трпезом

Празнични период је време окупљања и дружења, али и неизоставне богате празничне трпезе. Стручњаци саветују грађане да контроли&сцарон;у унос хране и пића како би избегли преједање, које може да проузрокује и озбиљне здравствене проблеме.

Традиционално, празнична трпеза је богата и разноврсна, те већина суграђана ове дане користе како би себи дали „оду&сцарон;ка“ када је у питању унос хране и пића.

Стручњаци обја&сцарон;њавају да највеће гре&сцарон;ке правимо управо у томе &сцарон;то желимо да пробамо све &сцарон;то су домаћини и домаћице припремили, те претерујемо у уносу масти, &сцарон;ећера, соли, алкохолних и безалкохолних пића. Претрпавањем тањира, долази до преједања, па дежурне здравствене службе управо у овом периоду године имају значајан број интервенција које су последица неконтролисаног уноса намирница у организам.

Умереност је златно правило, па тако оброке треба распоредити у мање порције, бирајући &сцарон;та организму најви&сцарон;е прија.

Како свечана трпеза не може да прође без разних слатки&сцарон;а и колача, ни у овом случају не треба одступати од основних принципа правилне исхране.

Истовремено, празници су доба године када проводимо најви&сцарон;е времена у затвореном простору, мање се крећемо и недовољно се излажемо сунчевим зрацима, па стручњаци апелују да се поред избалансиране исхране не сме изоставити ни умерена физичка активност и богат унос витамина.

Остале вести из ове категорије