Магазин Дани

Туризам

Туризам на северу Бачке у експанзији

Санда Милеуснић | 23. децембар 2019. | 14:27 | Туризам

Туризам на северу Бачке у експанзији

Када је туризам у питању, ова година је била веома добра, пораст се бележи и у броју ноћења и у броју долазака у Суботицу и на Палић. Према првим прогнозама, очекује се да ће 2019. бити једна од рекордних по укупном броју ноћења, поручују из Туристичке организације Суботице.

Подаци за првих 10 месеци ове године, говоре да је Палић имао пораст у броју ноћења за 19 одсто, док је број долазака већи за 9 одсто. Суботица бележи неšто мањи раст од Палића, али ипак значајан, имала је 4,5 одсто виšе долазака и око 6 одсто виšе ноћења у односу на претходну годину.

Када је структура туриста који долазе у најсевернији град Бачке у питању, однос домаћих и страних посетилаца је пола-пола, док на Палићу 60 одсто гостију чине они домаћи. Међу страним посетиоцима, они из суседне Мађарске и даље су најбројнији, а прате их Немци, Хрвати, Кинези и Пољаци.

Док је на Палићу туриста највиšе било током летње сезоне, у Суботици је ситуација неšто другачија.

Суботица и Палић заједно имају око 3000 лежајева, а иако је овај смеšтајни капацитет за сада довољан, ако се тренд раста ноћења настави, понуду слободних кревета би у наредном периоду требало проšирити, поручују из Туристичке организације.

Остале вести из ове категорије