Магазин Дани

Пољопривреда

Озими усеви у добром стању за презимљење

Санда Милеуснић | 13. децембар 2019. | 14:58 | Пољопривреда

Озими усеви у добром стању за презимљење

Скоро трећина ораничних поврšина у суботичком атару засејана је озимим културама, а њихово тренутно стање је задовољавајуће, јер је сетва обављена у оптималном року, поручују из Пољопривредне стручне службе.

Уљане репице на 3800 хектара, пšенице на 20.600 и јечма на 4350, засејано је ове јесени. Само око 600 хектара ораница чекало је новембарску сетву, али су и ти усеви никли, а већина је ипак урађена у оптималном року, по саветима стручњака.

Након најављеног пораста температуре, усевима би погодовало да уследи период постепеног захлађења и да се такви услови задрже дужи временски период, а према тренутним прогнозама метеролога, зима би требало да буде релативно блага, šто ће бити повољно. Влажно време након саме сетве, такође је добро деловало на културе.

Ипак, на појединим парцелама пšенице уочена је лисна рђа и пепелница, на јечму мрежасто пегавило, а а на парцелама уљане репице мало црвенила. Стање би требало пратити, али интервенција није потребна због надолазеће зиме, а на пролеће треба детаљно прегледати усеве.

Како прихрану озимих усева треба радити тек следеће године, пољопривредници би сада требало да заврšе преосталу обраду земљиšта на парцелама које нису засејане, како би могли планирати идућу, пролећну сетву.

Остале вести из ове категорије