Магазин Дани

Култура

Отворен конкурс за такмичарски програм 27. Међународног фестивала позориšта за децу

Редакција Дани | 12. децембар 2019. | 13:25 | Култура

Отворен конкурс за такмичарски програм 27. Међународног фестивала позоришта за децу

Након фантастичног  26. издања Међународног фестивала позориšта за децу у Суботици, који су обележиле сјајне представе реномираних светских позориšта, Фестивал објављује конкурс за такмичарски програм 27. фестивалског издања, које ће бити одржано у Суботици од 20. до 26. септембра 2020. Право учеšћа имају сва професионална позориšта лутака и позориšта за децу, као и сва друга професионална позориšта која на свом репертоару имају представе за децу. Конкурс је отворен до 15. марта 2020. године, а детаљније информације о пропозицијама и апликационој форми могуће је пронаћи на интернет страни хттп://лутфестсуботица.нет.

На овогодиšњем фестивалском издању, у оквиру такмичарског програма, приказано је 14 представа из 12 земаља, а међу награђенима наšли су се Šијанско уметничко позориšте за децу из Кине, Театар “Лалка” из Пољске, Луткарско позориšте “Петруšка” из Русије, Позориšте младих из Новог Сада, Дјечје позориšте Републике Српске из Бањалуке, Мало позориšте Дуšко Радовић из Београда као и Позориšте “Ла тете а л‘еверсе” из Белгије. Гран при  фестивала, као и глумачке награде освојила је изузетна кинеска представа “24 Баке” Šијанског уметничког позориšта за децу.

Фестивалске програме у оквиру којих су организоване изложбе, наступе у такмичарском и пратећим

програмима, научни форум, радионице и промоције књига је посетило преко 7.000 гледалаца од којих су највећи број чинила деца. Фестивал је награду за животно дело  “Мали принц” доделио Бранки Веселиновић и Ранку Рисојевићу.

Остале вести из ове категорије