Магазин Дани

Друштво

Продужење родитељског права, да или не?

Маријана Толимир | 10. децембар 2019. | 14:09 | Друштво

Продужење родитељског права, да или не?

Иако са 18 година у Србији свако стиче пословну способност, у случајевима деце са посебним потребама која нису у стању да брину у себи, родитељи могу да продуже родитељско право. Управо је ова тема одабрана за трибину коју је организовала Канцеларија заšтитника грађана поводом Међународног дана људских права, стављајући права деце у фокус.

Када дете напуни 18 година да ли продужити родитељско право и потпуно укинути пословну способност? Ово је велика дилема и одлука са којом се суочавају родитеље деце с посебним потребама, а према речима дефектолога, Весне Гаврић, у Удружењу Заједно где она волонтира, залажу се за индивидулни приступ  и заједничко реšење до кога долазе и родитељи и деца. Јер како истиче, укидање пословне способности је драстично крšење људских права с једне стране, али с друге, често у најбољем интересу самог детета.

Из искуства Заšтитника грађана Суботице, Златка Маросиука, управо су права особа са инвалидитетом, посебно деце, међу најугроженијим у Србији,а  продужење родитељског права само је један од великих проблема са којима се ове породице суочавају.

На трибини поводом Међународног дана људских права, родитељи деце са инвалидитетом имали су прилике да чују како се šтите права њихове деце, али и како припремити захтев за продужење родитељског права, односно коме се обратити за помоћ.

Остале вести из ове категорије