Магазин Дани

Пољопривреда

Временски услови могу лоšе утицати на домаће животиње

Санда Милеуснић | 9. децембар 2019. | 12:46 | Пољопривреда

Временски услови могу лоше утицати на домаће животиње

Хладно време, поготово магловито, влажно и ветровито, утиче и на домаће животиње, а највиšе на младунце. Сточари би својим грлима требало да обезбеде суву простирку од сламе, као и храну и воду на одређеној температури прилагођену категорији животиња и годиšњем добу.

Иако у наšем граду јоš увек нема снега, а ни температуре нису у минусу, магловито време које је често у последњем периоду, може погубно утицати на домаће животиње, јер је погодно за šирење зараза, па су упале плућа честа појава, а најугроженији су младунци. Због тога би требало водити рачуна о простирки на којој бораве, а најбоље је да она буде од сламе.

Исхрана у зимском периоду такође захтева посебне припреме. Силажа која је најзаступљенија,  не сме бити смрзнута, влажна, нити прљава, а количину треба прилагодити узрасту, категорији стоке и хладном времену, али ипак не треба претеривати, савет је стручњака.

Стара слама која се не користи за прехрану, може бити искориšтена на други начин, како би се објекти у којима стока борави изоловали.

Иако су реšеткасти подови за многе лакšи за одржавање, препорука стручњака је да не би требало да заузимају виšе од једне трећине објекта, као и да буду постављени искључиво тамо где животиње једу и пију.

Остале вести из ове категорије