Магазин Дани

Друштво

Отворен Регионални иновациони стартап центар

Санда Милеуснић | 6. децембар 2019. | 13:04 | Друштво

Отворен Регионални иновациони стартап центар

Састанком министара за иновације и технолоšки развој Републике Србије и Републике Мађарске, званично је отворен Регионални иновациони стартап центар Економског факултета у Суботици.

Након већих универзитетских центара, сада и Суботица има модеран стартап центар. Највећи потенцијал Србије није у нафти и гасу, већ у инжењерима и економистима, те је зато отварање оваквих центара и у мањим срединама од изузетног значаја, како би се младима омогућило покретање сопствених иновационих и стартап компанија у свом граду, истакао је министар за иновације и технолоšки развој, Ненад Поповић.

Регионални иновациони стартап центар налази се у пословној згради Факултета, на адреси Адолфа Сингера 12а, а Влада Рапублике Србије наставиће улагање у најновију технолоšку инфраструктуру оваквих центара. Сарадња са Мађарском на пољу иновација, треба да доведе до развоја  и домаће дигитализоване индустрије, поручио је министар Поповић.

Стратеšко опредељење Мађарске је оснивање стартап фирми, а такође спада у ред држава са веома развијеним информационим технологијама. Чак 75 одсто њиховог извоза чине готови производи, šто је резултирало завидним растом БДП-а у овој држави, истакао је Ласло Палкович, министар за иновације и технологије Републике Мађарске.

Министар Мађарске Ласло Палкович одржао је и предавање  у амфитеатру Економског факултета, након чега је уследио билатерални састанак са радном посетом на ЕЛИ-АЛПС Истраживачком институту у Сегедину.

Остале вести из ове категорије