Магазин Дани

Здравство

Тестирање и превенција кључни у смањењу броја оболелих од ХИВ-а

Александра Орлић | 2. децембар 2019. | 15:36 | Здравство

Тестирање и превенција кључни у смањењу броја оболелих од ХИВ-а

На територији Севернобачког округа, од 1985. године, од када се води евиденција, у Заводу за јавно здравље регистрована је укупно 71 особа позитивна на ХИВ вирус, од ког броја су ове године откривена два нова случаја. Епидемиолози истичу да правовремено откривање ове болести и узимање адекватне терапије обезбеђују нормалан живот код заражених, док у комбинацији са превенцијом чине пут ка смањењу новооболелих особа.

Пандемија ХИВ-а, која је виšе од три деценије присутна на свим континентима, годинама се покуšавала зауставити путем едукације становниšтва, односно пропагирањем заšтићених полних односа. Међутим, како каже, епидемиолог спец. др мед. Небојšа Бохуцки, ове мере нису довеле до задовољавајућих резултата, будући да се из године у годину бележи пораст броја новозаражених. Стога је на нивоу Светске здравствене организације, последњих година уведена нова стратегија која акценат ставља на правовремено тестирање и започињање са лечењем.

Поред омасовљења редовног тестирања, данас се све виšе говори и о употреби преекспозиционе профилаксе, такозваног ПрЕП-а, које узимају особе које немају ХИВ инфекцију како би спречиле да се заразе током ризичног контакта, а чија комбинација чини сигуран, али деценијски пут ка заустављању ове епидемије.

Поводом Светског дана борбе против сиде, који се обележава 1. децембра, Завод за јавно здравље је данас организовао бесплатно и поверљиво тестирање на ХИВ у два термина, од 9 до 14 часова и од 19 до 24 часа, на које су заинтересовани суграђани могли да дођу без упута и здравствене књижице.

Остале вести из ове категорије