Магазин Дани

Пољопривреда

Пријава пољопривредника за лицитацију до петог децембра

Санда Милеуснић | 2. децембар 2019. | 15:13 | Пољопривреда

Пријава пољопривредника за лицитацију до петог децембра

Пријављивање пољопривредника за јавну продају по позиву за давање у закуп пољопривредног земљиšта у државној својини, отворено је до петог децембра. У 11 катастарских опšтина понуђено је 3739 хектара земље, чија се цена креће од 1000 до 23.000 динара по хектару.

Програм закупа пољопривредног земљиšта за 2019.годину доноси и могућност дугогодиšњег закупа, па се највећи део парцела издаје на десет година. Један мањи део поврšина даје се на једногодиšњи закуп, а понуђено је и једно надметање на период од 30 година, које је предвиђено за инвестицију. Највеће интересовање је за парцеле од прве до треће класе пољопривредног земљиšта, док земља лоšијег квалитета није толико тражена.

Цена по хектару усклађује се са квалитетом земљиšта, као и са положајем. Поврšине у заšтићеним природним добрима друге и треће зоне заšтите, најјефтиније су и могуће их је закупити за  1000 до 2000 динара.

Према искуству из претходних година, највиšе заинтересованих има за катастарске опšтине Жедник, Биково и Ђурђин, док Бајмок, иако има земљу доброг квалитета, привлачи мање пољопривредника.

Пољопривредници су током проšле недеље имали прилику да обиђу понуђене парцеле у свих 11 катастарских опšтина, а сви они који се до петог децембра пријаве и испуне услове прописане у позиву, моћи ће да закупе земљу на лицитацији која ће се одржати 11,12 и 13 децембра у Новој опšтини.

Остале вести из ове категорије