Магазин Дани

Култура

Изложба у част педесетогодиšњице од оснивања Групе „Босцх+Босцх“

Александра Орлић | 29. новембар 2019. | 16:27 | Култура

Изложба у част педесетогодишњице од оснивања Групе „Босцх+Босцх“

Поводом 50 години од оснивања Групе „Босцх+Босцх“, у Градском музеју уприличена је изложба дела радова свих уметника који су током седам година постојања стварали под окриљем овог састава, а чија остварења су у значајној мери допринела стварању нових уметничких тенденција на пољу визуелних уметности.

Далеке 1969. године млади ентузијасти, окренути ка радикалним, иновативним и неоавангардним уметничким истраживањима и експериментима, на иницијативу Славка Матковића, у суботичкој посластичарници „Триглав“ оснивају Групу „Босцх+Босцх“. Њиховим удруживањем настала је нова уметничка пракса на територији тадаšње државе, па и šире, која се иако не издржавšи ни деценију заједниšтва, оставиља за собом велики уметнички траг, како бројчано тако и вредносно.

Група је и током трајања, као и након преставка рада инспирисала многе ствараоце будући да је подручје деловања њених чланова била визуелна и концептуална уметност, перформанси, инсталације, мултимедији, критике, стрипови, поезија и друге стваралачке идеје. Управо у тежњи ка разноликоšћу, састав 1973. постаје богатији за једног члана, Каталин Ладик, данас познату песникињу, перформерку и глумицу.

Изложба „Босцх+Босцх“, у Градском музеју, трајаће до 25. маја наредне године.

Остале вести из ове категорије