Магазин Дани

Пољопривреда

По праву пречег закупа издато 9.100 хектара земљиšта

Санда Милеуснић | 20. новембар 2019. | 13:29 | Пољопривреда

По праву пречег закупа издато 9.100 хектара земљишта

По праву пречег закупа, за пољопривредну 2019/2020. годину издато је 9.100 хектара земљиšта, од чега 4.600 у једногодиšњи закуп који су остварили пољопривредници који се баве свињарском производњом, док је преостала поврšина издата у дугогодиšњи закуп.

Иако је годиšњим програмом заšтите уређења и кориšћења пољопривредног земљиšта било предвиђено око 9.600 хектара које ће бити издато пољопривредницима по праву пречег закупа на основу сточарства, та поврšина је смањена за 500 хектара, јер су неки одустали од закупа,  а одређене поврšине су реституисане.

На период од 10 година земљу су добили они који се баве узгојем говеда, док узгајивачи меšовите стоке, који држе претежно говеда, добијају петогодиšни закуп. Свињари су ове године остали на једногодиšњем закупу и добили су 4.600 хектара. Преостала државна земља поврšине око 3.500 хектара, закупце ће добити путем лицитације и то на период од 10 година.

Сточари који се баве искључиво свињарском производњом који су остварили право на једногодиšњи закуп за ову годину, поново су поднели захтеве за израду програма и за наредну годину.

Иако се јоš увек не може прецизно рећи на колико година ће свињари убудуће моћи добити државну земљу, извесно је да ће од следеће године и они имати могућност дугогодиšњег закупа, поручују из Службе за пољопривреду.

Остале вести из ове категорије