Магазин Дани

Пољопривреда

Министар Недимовић у Старој Моравици

Санда Милеуснић | 19. новембар 2019. | 14:47 | Пољопривреда

Министар Недимовић у Старој Моравици

Свако тридесето реšење у проšлој години, издато је пољопривредницима из Бачке Тополе, чиме се у ову опšтину кроз субвенције слило око пет милиона евра, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић приликом посете газдинству Густава Šебека у Старој Моравици.

Од 160.000 реšења на годиšњем нивоу, Министарство пољопривреде је у 2018. години издало 5.500 становницима опšтине Бачка Топола, šто говори о потенцијалу пољопривреде у том крају, оценио је Недимовић. Домаћин, Густав Šебек, бави се товом говеда, а како би поспеšила производњу генетског потенцијала , држава сточарима нуди подстицаје за систем крава-теле.

Густав је почео са девет стеоних јуница пре пар година, а сада има 33 грла говеда. Потребно је, каже,  пуно улагања, а ценом није задовољан.

Иако је тренутна цена товних јунади значајно нижа и креће се око 2,10 евра, она је условљена стањем на светском тржиšту, али се отварају и нова тржиšта.

Опšтина Бачка Топола последњих неколико година бележи пад говедарства, али се ситуација  поправља, истичу из Пољопривредне стручне службе.

Током разговора са локалним пољопривредницима који се баве другим гранама сточарства, министар је најавио отварање тржиšта за извоз јагњади у Иран, као и очекивани раст цене  свиња  током наредних месец дана, када би цена могла да достигне 200 динара.

Остале вести из ове категорије