Магазин Дани

Пољопривреда

У Лјутову изабрана најбоља млада ракија

Санда Милеуснић | 11. новембар 2019. | 13:22 | Пољопривреда

У Лјутову изабрана најбоља млада ракија

Овогодиšњи, 12.по реду Фестивал младе ракије у Лјутову окупио је рекордних преко 3000 посетилаца, који су доšли да пробају 354 пристигла узорка ракије од 123 такмичара, а најбољом је проглаšена она Слободана Сенића.

Из села Виšевац у срцу Šумадије, стиже најбоља ракија овогодиšњег Фестивала младе ракије, а произвео ју је Слободан Сенић. Он је казане и знање наследио од свог оца и деде, а њихова породица традиционално се бави производњом ракије, највиšе од старих врста šљиве, а у последње време и од дуња, објаšњава његов син Дуšан Сенић. Ова породица такмичи се šиром региона, а на љутовачком фестивалу су први пут.

Четврта генерација произвођача ракије, Игор Šипрага овим се бави цео живот. Поседује плантажу кајсија, па се на његовом šтанду могла пробати ракија управо од тог воћа, али и она од дуње.

Међу бројним произвођачима ракије, наšао се и джин. Тијана Фаћол, идеју за покретање црафт производње овог алкохолног пића добила је из своје љубави према њему, а иако је првобитно био намењем само за сопствене потребе, наšао је и своје место на тржиšту. На Фестивалу младе ракије, излаже другу годину заредом, и каже да су реакције врло позитивне.

Узорци ракије пристигли су из читаве Србије, а о великом интересовану произвођача за овај фестивал говори и то да је пријава у једном тренутку била обустављена, због великог броја узорака. У 12 категорија такмичило се 354 узорка, који су према пропозицијама такмичења морали бити у стакленој флаšи од пола литре или литре, са написаним именом и презименом, јачином и врстом ракије.

Осим традиционалних ракија од šљиве, кајсије, јабуке, дуња и виљамовке, на фестивалу су се могле пробати  и оне помало егзотичне, од банане, кукуруза, бундеве, као и ликер од црне рибизле.

Остале вести из ове категорије