Магазин Дани

Здравство

Млади уче да припремају једноставне и здраве оброке

Маријана Толимир | 8. новембар 2019. | 14:43 | Здравство

Млади уче да припремају једноставне и здраве оброке

Навику да свакодневно доручкује има  58 одсто šколске деце, док воће и поврће свакодневно уноси тек 42 одсто, показало је Међународно истраживање о понаšању ученика у вези са здрављем које је по први пут спроведено у Србији проšле године. Како би промовисали здраве навике у исхрани, али и подстакли младе да сами припремају оброке, стручњаци Завода за јавно здравље и ове године су организовали акцију „Млади кувају“ у Хемијско-технолоšкој šколи.

Иако похађају други разред средње šколе, ђаци из наšе анкете већ – кувају. Кажу да се труде да се правилно и здраво хране, иако признају, да у šколу ретко доносе храну од куће.

Професорка стручних предмета и практичне наставе за пекаре, Данијела Мутабджија, каже да се у Хемијско-технолоšкој šколи труде да популаризују правилну исхрану како би се деца убудуће тако и хранима. Међутим, њено искуство ипак говори да већина конзумира брзу храну.

Како би деца научила да користећи једноставне и квалитетне намирнице сама припреме оброке, лекар и нутрициониста Завода за јавно здравље су кувала са њима. На менију су се наšли цезар салата са пилетином, мафини са поврћем и здрав колач са јабукама и овсеним пахуљама.

„Млади кувају“ је традиционална акција која се сваке године одржава у Хемијско-технолоšкој šколи поводом Европског дана правилне исхране и кувања са децом.

Остале вести из ове категорије