Магазин Дани

Пољопривреда

Од следеће године држава контролиšе квалитет млека

Санда Милеуснић | 6. новембар 2019. | 15:22 | Пољопривреда

Од следеће године држава контролише квалитет млека

Национална референтна лабораторија је формирана, а од следеће године почеће плаћање млека по квалитету, најавио је министар пољопривреде, Бранислав Недимовић, приликом посете фарми музних крава суботичког пољопривредника Иšтвана Кочмара.

Од трећег квартала наредне године, млеко српских сточара виšе неће контролисати млекаре. Радиће то национална референтна лабораторија, а започеће и плаћање по квалитету. За квалитетније млеко исплаћиваће се премија, а сада је потребно изменити Закон о подстицајима.

Држави је развој сточарства у фокусу, како млечног, тако и товног говедарства. У складу са тим, осим лабораторије за анализу млека, сточари су ове године добили државну земљу у десетогодиšњи закуп, а конкурс за младе пољопривреднике отворен је до краја године, подсећа министар.

Министра је на својој фарми угостио Иšтван Кочмар, који се поред тога šто има 50 грла стоке, бави и ратарством. Државну земљу до сада није користио јер има своју, а вест о  лабораторији дочекао је са одуšевљењем, као и најаву о премији за квалитетније млеко.

Након салаšа породице Кочмар на Сенћанском путу, министар Недимовић наставио је посету на Келебији, где је обиšао фарму аутохтоне врсте оваца Атиле Хегедиšа, након чега се упутио у Лјутово код Јосипа Мамужића, а обилазак је заврšен у Бајмоку, на фарми музних крава Андреја Колара.

Остале вести из ове категорије