Магазин Дани

Пољопривреда

У Суботици стрњика горела на око 20 парцела, починиоци непознати

Санда Милеуснић | 6. новембар 2019. | 15:17 | Пољопривреда

У Суботици стрњика горела на око 20 парцела, починиоци непознати

Спаљивање жетвених остатака након скидања усева забрањено је Законом о пољопривредном земљиšту, као и градском Одлуком о заšтити усева и засада и пољопривредног земљиšта.  Док се већина суботичких пољопривредника придржава овог правила, на око 20 парцела забележено је спаљивање стрњике, а починиоци нису пронађени.

Како би лакšе открили поврšине које горе, Министарство пољопривреде је ове године склопило уговор са Институтом Биосенс из Новог Сада, који путем сателита детектује поврšине у државној својини на територији Војводине на којима се спаљују жетвени остаци. Подаци о бројевима парцела на којима је забележено паљење, достављени су и локалној самоуправи.

На територији Суботице евидентирано је двадесетак парцела на којима је стрњика горела, укупне поврšине око 50 хектара, а оне су углавном у приватном власниšтву и не налазе се у близини већих саобраћајница.

Иако је ове године забележен одређени пад када је паљење жетвених остатака у питању, на šта су утицале и бројне едукације које је организовао Šтаб за кризне ситуације, овакви пожари на отвореном, осим šто иду на šтету пољопривредницима, представљају и велику опасност по безбедност.

Проšле године је на територији Војводине стрњиšте запаљено на поврšини од 500 хектара, а подаци за ову годину ускоро ће бити познати, најављује министар пољопривреде. Према прелиминарним подацима за октобар, најгоре је било у средњем Банату и Срему.

За паљење остатака усева, градском Одлуком о пољопривредном земљиšту прописана је  новчана казна за физичка лица која се креће од 5.000 до 75.000 динара.

Остале вести из ове категорије