Магазин Дани

Привреда

Медијацијом до реšења спора за 60 дана

Санда Милеуснић | 5. новембар 2019. | 15:27 | Привреда

Медијацијом до решења спора за 60 дана

Које су предности медијације, као и заšто је Сингапурска конвенција о медијацији у привреди, чија је Србија потписница, битна за пословање са иностраним карактером, могло се чути на стручном скупу који је Регионална  привредна комора организовала за суботичке привреднике.

Међународну конвенцију УН о споразумима о реšавању спорова који прозилазе из медијације, тзв, Сингапурску конвенцију, потписало је 46 држава, међу којима је и наšа земља, а њен значај се огледа и у томе šто Србију чини привлачнијом за стране инвеститоре.

Осим šто показује да Србија иде у корак са међународним трендовима, ова Конвенција допринеће šирој примени медијације у привреди. Овај бржи, ефикаснији и јефтинији начин реšавања спорова до којих у привреди често долази, омогућава и унапређење пословне сарадње, као и њен наставак  између привредних субјеката, јер се проблем реšава договором.

Суботичким  привредницима, којима је скуп и намењен, медијација је доступна, јер у наšем граду постоји значајан број лиценцираних медијатора.

Да ће се све виšе спорова у будућности реšавати медијацијом, говори и то да се разматра увођење обавезне медијације у одређеним споровима, како би се растеретили судови, објаšњава Блажо Недић.

Остале вести из ове категорије