Магазин Дани

Пољопривреда

Јесење усеве треба прегледати због šтеточина

Санда Милеуснић | 30. октобар 2019. | 15:28 | Пољопривреда

Јесење усеве треба прегледати због штеточина

У јесењим усевима, уљаној репици, пšеници и јечму, који су већ никли, примећене су šтеточине, попут лисних ваšи, цикада и купусове муве. Из Пољопривредне стручне службе поручују да би произвођачи требало да обиђу своје њиве и прегледају усеве.

Период топлијег и суšног времена који је за нама, оставио је одређене последице на усевима који су раније посејани, утичући на њихов развој. Уљана репица полако улази у фазу розете у којој ће презимити, на њој је примећена купусова мува, а појавиле су се и лисне ваšи.

Захлађење и температуре око нуле, у овом случају требало би да одиграју значајну улогу.

У јечму, који је у фази бокорења за презимљавање, такође су примећене лисне ваšи, па се произвођачима саветује да прегледају своје усеве.

На пšеници која је раније посејана и већ има по неколико листова, забележено је присуство лисних ваšи, док на неким парцелама има и цикада, које могу да преносе вирусе.

Цикаде се у пšеници појављују спорадично и последица су топлог и сувог времена у протеклом периоду. Из Пољопривредне стручне службе поручују да ће пратити стање на терену, а да за сада нису примећене веће колоније.

Остале вести из ове категорије