Магазин Дани

Пољопривреда

Министар пољопривреде најавио отварање нових тржиšта за свињаре и воћаре

Санда Милеуснић | 29. октобар 2019. | 15:50 | Пољопривреда

Министар пољопривреде најавио отварање нових тржишта за свињаре и воћаре

Посета министра Недимовића суботичким пољопривредницима наставила се и данас. Обиšавšи газдинства у Šупљаку, Хајдукову и Бачким Виноградима, он је најавио укидање вакцинације класичне свињске куге, као и отварање тржиšта према Кини где је цена живе ваге преко 2 евра. Произвођаче јабука такође очекују нова азијска тржиšта, Индија и Кина.

У наредном периоду биће реšене две ствари које су свињаре мучиле последњих 30 година, најављује министар Недимовић. Следеће године и они ће моћи добити државну земљу у десетогодиšњи закуп, а од средине новембра биће укинута вакцинација класичне свињске куге, šто ће отворити нова тржиšта, поготово оно Европске уније.

Фарма свиња Норберта Енгија у Šупљаку има годиšњи капацитет од око 500 товљеника, а овај произвођач са министром је причао о субвенцијама и цени живе ваге.

Свињарство има невероватан потенцијал, поготово ако се отвори тржиšте Кине, напомиње министар.

Посета је настављена у Носи, где је проšле године основана земљорадничка задруга СФ фамилy фруит. Петоро задругара тренутно обрађује девет хектара воћњака и 20 хектара ораница, а надају се да ће следеће године успети да удвоструче производњу. Оно šто их највиšе мучи јесте пласман робе.

Како би компензовала све теже пласирање јабуке на руско тржиšте, држава отвара нова. Сертификат за Индију је реšен, а у марту се очекује и Кина.

Газдинство Беле Катоне у Бачким Виноградима такође је било део посете министра Недимовића.

Остале вести из ове категорије