Магазин Дани

Пољопривреда

За сточаре нова подстицајна мера од децембра

Санда Милеуснић | 28. октобар 2019. | 15:47 | Пољопривреда

За сточаре нова подстицајна мера од децембра

Министар пољопривреде, šумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић, обиšао је четири суботичка газдинства чија се примарна производња заснива на сточарству. Он је разговарао са локалним пољопривредницима и  покуšао да одговори на питања која их највиšе муче, а то су закуп земљиšта и субвенције, а најавио је и нову подстицајну меру за сточарство која би требало да се реализује у децембру.

Након šто је ове године заживела мера коју су сточари дуго очекивали, могућност дугорочног закупа земљиšта на период од десет година, у припреми је и нова подстицајна мера, најављује министар Недимовић. У  питању је систем унапређења товног говедарства.

Прво у низу газдинстава које је министар обиšао, била је фарма музних крава Стипана Брајкова на Сенћанском путу. Након šто је доста дуго по праву пречег земљу могао закупити на само годину дана, Стипан каже да ће сада моћи много боље да располаже и земљиšтем и усевима на њему.

Посета се наставила у Чантавиру, код Миклоšа Балаšе, који на фарми музних крава и товних грла има годиšњу производњу млека од два милиона литара. Докле год сами раде и производе сопствену храну, фарма може да опстане на позитивној нули, сагласан је Миклоš, који додаје да би им добро доšле субвенције са којима би могли да смање производну цену млека и меса.

Суботички пољопривредници су веома активни и едуковани, а сваки двадесети захтев за субвенције долази из наšег града, подсетио је градоначелник Лабан, додајући да Град из свог буджета субвенциониšе камате на кредите код пословних банака.

Након газдинства Стипана Брајкова и Миклоšа Балаšе, министар је обиšао и фарму товних јунади Илије Ждрње у Новом Жеднику, као и пољопривредно газдинство за узгој свиња Бојана Иванковића из Старог Жедника.

Остале вести из ове категорије