Магазин Дани

Здравство

Стигле вакцине против грипа - имунизација почиње у току недеље

Александра Орлић | 14. октобар 2019. | 13:19 | Здравство

Стигле вакцине против грипа - имунизација почиње у току недеље

Пред предстојећу сезону грипа, у Србију су по први пут стигле напредне четворовалентне вакцине „вакси грип“ тетра, чијих је 7.300 доза за потребе становника Севернобачког управног округа, данас испоручено Заводу за јавно здравље Суботица. Наредни корак је њихова дистрибуција у Домове здравља, те ће тако оне суграђанима бити доступне до краја недеље.

Четворовалентна вакцина против грипа - „ваксигрип“ тетра, до сада је била заступљена само у најразвијенијим земљама, а од ове јесени од заразне болести šтитиће и Суботичане. Намењена је сузбијању четири различита типа вируса грипа и то АХ1Н1, Х3Н2, као и од два соја типа Б.

Грип или инфлиенца за разлику од осталих акутно респираторних инфекција, представља најмасовније заразно обољење које се јавља међу људима. Актуелан је сваке зиме од новембра до априла и са собом носи низ компликација попут упале плућа, запаљења срчаног миšића, па чак и смртног исхода. Епидемиолози истичу да ниједна превентивна активност не може бити толико ефикасна као имунизација, која је намењена пре свега старијим лицима од 65 година живота, хроничним болесницима, гојазним и трудницама.

Током протекле године за потребе здравствених установа са територије Севернобачког управног округа дистрибуирано је 5.650 вакцина које су у целости утроšене. Ове године тај број је за око 1.500 виšе будући да је на нивоу целе државе повећана потражња за њиховом применом, док је у исто време уведена и обавезна имунизација свих здравствених радник против грипа.

Остале вести из ове категорије