Магазин Дани

Друштво

Комунисти: На делу је тихо маргинализовање антифаšизма

Маријана Толимир | 9. октобар 2019. | 13:23 | Друштво

Комунисти: На делу је тихо маргинализовање антифашизма

Незадовољни због начина на који се обележава 75. годиšњица ослобођења Суботице од фаšизма, али и негују тековине антифаšистичке борбе, Чланови Друšтва за истину о НОБ-у и Градског комитета комуниста одржали протестну конференцију за медије испред постамента на ком су се налазиле бисте тројице револуцинара, које су украдене проšле године. Поручили су да је на делу тихо маргинализовање ових вредности и изразили забринутост за будућа покољења, која како тврде, ниšта не уче о овом периоду историје. 

На месту где су се све до проšле године налазиле спомен бисте Матку Вуковићу, Лазару Неšићу и Кизуру Иšтвану, Комунисти Суботице положили су венце. Три пала борца нису се само у рату сврстала раме уз раме са Јованом Микићем Спартаком и Ивом Лолом Рибаром, већ и у миру – јер су сви њихови споменици украдени, а никад нису обновљени, šто за суботичке комунисте симболизује данаšњи однос према антифаšизму.

Најтеже је ипак, сагласни су комунисти, то šто се млади не уче о томе šта је био антифаšизам.

Незадовољни су суботички комунисти и због датума свечане седнице, која је уместо 10. октобра, одржана два дана раније. Поручују да је то крšење Статута града и истичу да то није начин да се одужимо жртвама које су пале за ослобођење.

Остале вести из ове категорије