Магазин Дани

Пољопривреда

Мирисни љиљани из Суботице красе домове šиром Србије

Санда Милеуснић | 8. октобар 2019. | 14:49 | Пољопривреда

Мирисни љиљани из Суботице красе домове широм Србије

Макова седмица крије највећег произвођача љиљана у наšој земљи. Роланд Коковаи је, заједно са братом, пре 18 година започео производњу, а сада их узгаја у пластеницима на поврšини од једног хектара. Са годиšњом производњом од око пола милиона цветова, снабдева цвећаре šиром Србије.

Током целе године љиљани расту у пластеницима породице Коковаи. Иако им је сезона већ проšла, у овом јесењем и зимском периоду су најтраженији.

Идеална температура за узгој је 25 степени па им, након летњих врућина, тренутни временски услови одговарају, а како би надоместили 16 сати дневне светлости које биљка тражи да би опстала, у пластенике је уграђено веšтачко осветљење.

Луковице увозе из Холандије, а међу 120 сорти љиљана највиšе је белих који су, уз розе, најтраженији.

Узгој љиљана је исплатив, али захтева стална улагања у производњу, па се Роланд труди да је модернизује куповином нових маšина за паковање и сађење свећа. Објаšњава нам да само са љиљанима не би могао да изађе на тржиšте, јер муšтерије траже и друго цвеће, а да он сваки центиметар максимално користи.

Од 85 пластеника већину заузимају љиљани, док се на јоš једном хектару узгајају и друге сезонске сорте, попут гербера,  кала, еукалиптуса, аспарагуса, фрезија, зумбула, амарилиса и алиума. За око две недеље, Роланд ће почети са сађењем лала.

Остале вести из ове категорије