Магазин Дани

Пољопривреда

Представљен Плантсвита пројекат ревитализације земљиšта

Санда Милеуснић | 2. октобар 2019. | 14:54 | Пољопривреда

Представљен Плантсвита пројекат ревитализације земљишта

У оквиру Биофеста, један од излагача били су и партнери на пројекту прекограничне сарадње Мађарске и Србије, који су изложбом „Пројекат Плантсвита за еколоšку пољопривреду“ представили резултате на ревитализацији пољопривредног земљиšта.

Истраживања спроведена у оквиру „Плантсвита“ пројекта имају за циљ ревитализацију пољопривредног земљиšта како би се могло користити за органску производњу.

Корист би требало да имају како мала пољопривредна предузећа, тако и органски произвођачи, а производ који ће настати из пројекта биће пласиран на страно и домаће тржиšте.

Осим добробити за здравље, пројекат би требало да донесе и економску корист.

Носилац пројекта, који је започео проšлог септембра, је Универзитет у Новом Саду, док су партнери Универзитет у Сегедину и Универзитет Едуцонс из Сремске Каменице. У креирању производа на бази микроорганизама,  Едуцонс је имао задатак да испита како биљке реагују на препарат у условима производње.

Предвиђено је и формирање Пограничног центра за помоћ пољопривредним произвођачма који желе да се оријентиšу на органску производњу у циљу контроле квалитета њиховог земљиšта, а сам пројекат „Плантсвита“ трајаће до краја априла следеће године.

Остале вести из ове категорије