Магазин Дани

Здравство

У случају срчаног застоја оживљавање почети одмах

Маријана Толимир | 2. октобар 2019. | 14:23 | Здравство

У случају срчаног застоја оживљавање почети одмах

Суботичани су имали прилику да од екипе Хитне помоћи науче како да реагују случају да се нађу поред особе која има срчани застој. Ово је већ традиционална, šеста акција „Покренимо срце“ коју организује Дом здравља у сусрет Европског дана борбе против срчаног застоја.

Када дође до срчаног застоја особа треба да се положи на леђа, на тврду и равну подлогу и да се крене са масирањем средиšњег дела грудног коšа – на сваких тридесет компресија, ваздух се удува два пута. Ово су основне мере животне подрšке , а екипа Екипа Хитне помоћи учила је грађане како да је пруже. Помагали су им будући медицински техничари, који су свесни колико је важна брза и адекватна реакција.  

Када човекуу стане срце, након само четири минута  долази до одумирања можданих ћелија. Хитна помоћ ће у најидеалинијим условима и то граду стићи за најмање седам, šто значи да неко до тада мора да започне оживљавање, поручује Жолт Сенди, главни техничар у Служби хитне медицинске помоћи.

Осим демонтрације основних мера животне подрšке на централном градском тргу, у оквиру акције „покренимо срце“ у Градској кући одржан је Симпозијум за лекаре и медицинске сестре/техничаре.

Остале вести из ове категорије