Магазин Дани

Друштво

НСПРВ: Праведније реšити плате у јавном сектору

Маријана Толимир | 18. септембар 2019. | 13:32 | Друштво

НСПРВ: Праведније решити плате у јавном сектору

У Независном сидикату просветних радника Војводине незадовољни су šто није донет Закон о платним разредима, šто за последицу има да су у јавном сектору и даље за исти рад људи различито плаћени. Поручују да се и даље залажу за праведније реšавање плата, као и за укидање забране запоšљавања која је довела до тога да сваки четврти запослени у просвети ради на одређено време.

Просветари не одустају од неколико принципа- да је основна зарада једнака минималној, да је однос зарада у основном и средњем образовању 1:3, у универзитетском 1:5, као да се минули рад квалитетније плаћа. Повећање плата у јавном сектору, у Независном синдикату просветних радника Војводине, виде као одустајање Владе да од Закона о платним разредима, односно да то никад није ни била намера, а да би тако неšто реšило однос зарада и праведније их расподелио.

Када су технолоšки виšкови у питању, проблема у Суботици за сада није било, неколико оних који су остали без норми преузети су у друге šколе, каже председница НСПРВ у Суботици Јелена Зејак, и поручује да је важно да свако ко нема пуну норму остане на листицеле године, без обзира на то чиме је допуњује.

У Независном синдикату забринути су и због 25.000 упражњених радних места у просвети на којима раде запослени на одређено радно време због забране запоšљавања, због чега су им ускраћена многа права и сваки 1. септембар дочекују у страху од губитка посла, а прадоксално, државу коšтају исто као запослени на неодређено време.

Остале вести из ове категорије