Магазин Дани

Туризам

Бициклом до Хиландара

Александра Орлић | 13. септембар 2019. | 15:10 | Туризам

Бициклом до Хиландара

Пре неколико дана, наš суграђанин Немања Мутић, вратио се путовања дугог неšто виšе од 1.000 километара. Руту од Суботице до Хиландара преšао је сам - на бициклу.

Идеја о бициклистичкој авантури, која је трајала 33 дана, јавила се приликом недавне šетње популарном рутом „Пут за Сантијаго“ у Šпанији. Немањин првобитан план био је да пеšке обиђе Србију, те мапира стазу од Суботице до Врања, али сазнање да се ове године обележава 800 година од оснивања Српске православне цркве, тој марšрути мења циљ – те је крајње одредиšте Хиландар. Будући да би зацртана стаза захтевала виšемесечан ход, бицикл је био право реšење. Са врло мало „двоточаšког“ искуства, неколико личних ствари и великим ентузијазмом, млади туризмолог упутио се у Грчку.

Први осећај када је угледао Хиландар, у Немањи је изазвао лавину емоција. Телесни умор надвладала је жеља да корисно проведе дводневни боравак на светом месту. Сплетом околности, упознавšи локалне рониоце који су послом били у манастиру, пружена му је прилика да велелепно здање старо виšе од хиљаду година спозна и из другог угла.

Савезник на путу му је поред велике подрšке породице био, како каже, „добар вајб“ и чињеница да сваким даном сазнаје неšто ново о својој земљи, култури и пределима других народа. Дневно је у почетку прелазио око 30 километара, а после неколико дана и до 130 километара. На сваком одмориšту, локалци су га домаћински дочекивали и срдачно испраћали, нарочито када чују куда се упутио.

Након виšе од месец дана Немања Мутић се у родни град вратио комбијем, са понеким учврšћеним и измењеним ставовима о животу о којима је промиšљао током боравка на Светој гори. Наš суграђанин своју прву експерименталну руту памтићепо, како каже - авантури, мистичности и љубави.

Остале вести из ове категорије