Магазин Дани

Култура

Почео 18. Фестивал буњевачког народног стваралаšтва

Александра Орлић | 11. септембар 2019. | 14:29 | Култура

Почео 18. Фестивал буњевачког народног стваралаштва

Изложбом „Поп Пајо Кујунджић и његова борба за буњевачки матерњи језик“, у холу Отвореног универзитета, свечано је отворен 18. Фестивал буњевачког народног стварала&сцарон;тва, који ће трајати до 13. септембра.

Осамнаестогоди&сцарон;њица која слави народно стварала&сцарон;тво Буњеваца, проћи ће у знаку значајне личности - Попа Паје Кујунджића, те је тако поводом обележавања 160 година од његовог рођења, првог дана манифестације, положено цвеће на његову вечну кућу на Бајском гробљу. Његов живот, рад и борба за овај аутохтони словенски народ преточен је у изложбу, која је представљена у оквиру Фестивала.

Активности Фестивала, настављају се вечерас када ће у Свечаној сали Отвореног универзитета, бити пројектован документарни филм „Буњевачко питање – Пајо Кујунджић“. Наредне вечери, 12. септембра, у организацији БЕИЦ „Амброзије Шарчевић“, одржаће се научна трибина посвећена Дужијанци, са аспекта традиције и модерног доба. Последње вечери, за све посетиоце биће приређено музичко вече под називом „Чувари буњевачке музичке ба&сцарон;тине“, као и традиционални „Буњевачки бал“. Почетак свих програма заказан је за 19 часова.

Остале вести из ове категорије