Магазин Дани

Пољопривреда

Воће добро родило ове године

Санда Милеуснић | 11. септембар 2019. | 14:22 | Пољопривреда

Воће добро родило ове године

Сезона воћа је при крају, већина је већ обрана, а остале су јо&сцарон; јабуке и кру&сцарон;ке. Овогоди&сцарон;њи род је био добар, кајсије, брескве и нектарине дале су око 30 тона по хектару. Очекивани просечни принос јабука је 50, а кру&сцарон;ака 25 до 30 тона.

Таванкутске јабуке Јано&сцарон;а Етве&сцарон;а, ове године добро су родиле. Међу 720 стабала, најви&сцарон;е је ајдареда, а узгаја и сорте јонаголд, глостер, јонатан и златни дели&сцарон;ес.

Воће у суботичком атару ове године добро је про&сцарон;ло, биљке су у тренутку када их је мраз захватио биле у фази у којој није могао много да на&сцарон;тети, али је она била највидљивија код брескви и нектарина.

Јабука је на неколико локација била захваћена градом, и тамо је било рода, али ло&сцарон;ијег квалитета, па ће ти плодови бити за индустријску прераду. У екстензивним засадима јабука може да донесе око 30 тона, док у оним интензивним&нбсп; иде и до 80 тона по хектару. У последње време примећено је и њихово проређивање, јер на тржи&сцарон;те углавном иде прва класа, за коју су критеријуми високи.

Пад рода примећен је код кру&сцарон;ке виљамовке, која је већ обрана и дала је око 25 тона по хектару, док се за бербу осталих зимских сорти чека да плод достигне зрелост.

Остале вести из ове категорије