Магазин Дани

Пољопривреда

Воће добро родило ове године

Санда Милеуснић | 11. септембар 2019. | 14:22 | Пољопривреда

Воће добро родило ове године

Сезона воћа је при крају, већина је већ обрана, а остале су јоš јабуке и круšке. Овогодиšњи род је био добар, кајсије, брескве и нектарине дале су око 30 тона по хектару. Очекивани просечни принос јабука је 50, а круšака 25 до 30 тона.

Таванкутске јабуке Јаноšа Етвеšа, ове године добро су родиле. Међу 720 стабала, највиšе је ајдареда, а узгаја и сорте јонаголд, глостер, јонатан и златни делиšес.

Воће у суботичком атару ове године добро је проšло, биљке су у тренутку када их је мраз захватио биле у фази у којој није могао много да наšтети, али је она била највидљивија код брескви и нектарина.

Јабука је на неколико локација била захваћена градом, и тамо је било рода, али лоšијег квалитета, па ће ти плодови бити за индустријску прераду. У екстензивним засадима јабука може да донесе око 30 тона, док у оним интензивним  иде и до 80 тона по хектару. У последње време примећено је и њихово проређивање, јер на тржиšте углавном иде прва класа, за коју су критеријуми високи.

Пад рода примећен је код круšке виљамовке, која је већ обрана и дала је око 25 тона по хектару, док се за бербу осталих зимских сорти чека да плод достигне зрелост.

Остале вести из ове категорије