Магазин Дани

Пољопривреда

Леšници – исплатив посао за стрпљиве

Санда Милеуснић | 10. септембар 2019. | 14:30 | Пољопривреда

Лешници – исплатив посао за стрпљиве

Узгој леске исплатив је посао, али за стрпљиве. На три хектара у Маковој седмици, Никола Милетић има око 1000 стабала, а иако јо&сцарон; увек нису у пуној родности, први резултати су већ видљиви.

На повр&сцарон;ини од два хектара, налази се засад ле&сцарон;ника калемљен на мечијој лесци, стар осам година, који већ последње три даје плодове. Има ту неколико сорти, енис, халски джин, римски и истарски дуги ле&сцарон;ник.

Жбунасти тип ле&сцарон;ника почиње да даје плодове већ након четири, пет година, док у пуну родну снагу доспева око осме, девете године. Калемљени на другу страну, пуни род даје од десете године. Иако је ова година за узгајиваче била мало ло&сцарон;ија, плода ће ипак бити. Једно стабло леске у пуном роду, може да да између четири и &сцарон;ест килограма језгра, а како је његов засад јо&сцарон; увек млад, на&сцарон; саговорник очекује једну до две киле очи&сцарон;ћеног плода.

Узгој леске се исплати, јер је цена стабилна и добра, плодови нису кварљиви, а потражња је велика, па чак и као додатна делатност на мањим повр&сцарон;инама може да донесе солидан приход, обја&сцарон;њава &нбсп;Никола.

Када је одржавање у питању, леска спада међу мање захтевне воћке, јер јој не треба много орезивања, ни третирања, поручује овај произвођач.

Остале вести из ове категорије