Магазин Дани

Пољопривреда

Леšници – исплатив посао за стрпљиве

Санда Милеуснић | 10. септембар 2019. | 14:30 | Пољопривреда

Лешници – исплатив посао за стрпљиве

Узгој леске исплатив је посао, али за стрпљиве. На три хектара у Маковој седмици, Никола Милетић има око 1000 стабала, а иако јоš увек нису у пуној родности, први резултати су већ видљиви.

На поврšини од два хектара, налази се засад леšника калемљен на мечијој лесци, стар осам година, који већ последње три даје плодове. Има ту неколико сорти, енис, халски джин, римски и истарски дуги леšник.

Жбунасти тип леšника почиње да даје плодове већ након четири, пет година, док у пуну родну снагу доспева око осме, девете године. Калемљени на другу страну, пуни род даје од десете године. Иако је ова година за узгајиваче била мало лоšија, плода ће ипак бити. Једно стабло леске у пуном роду, може да да између четири и šест килограма језгра, а како је његов засад јоš увек млад, наš саговорник очекује једну до две киле очиšћеног плода.

Узгој леске се исплати, јер је цена стабилна и добра, плодови нису кварљиви, а потражња је велика, па чак и као додатна делатност на мањим поврšинама може да донесе солидан приход, објаšњава  Никола.

Када је одржавање у питању, леска спада међу мање захтевне воћке, јер јој не треба много орезивања, ни третирања, поручује овај произвођач.

Остале вести из ове категорије