Магазин Дани

Спорт

Откривен споменик Ђури Стантићу

Александра Орлић | 9. септембар 2019. | 13:45 | Спорт

Откривен споменик Ђури Стантићу

Суботички освајач златне медаље у брзом ходању на међуолимпијским играма у Атини 1906. године - Ђуро Стантић, добио је споменик недалеко од куће у којој је живео. Споменик је подигнут након десетогоди&сцарон;њих напора потомака да овај врхунски спортиста добије достојно обележје.

Путнике који кроз на&сцарон; град пролазе поред раскрснице Улице Максима Горког и Београдског пута, главом и брадом, сада дочекује и испраћа – Ђуро Стантић. Ви&сцарон;еструки државни рекордер и репрезентативац, освајао је бројна признања наступајући за Мађарску, након чега је, сећају се из прича потомци суботичких &сцарон;ампиона, у родни град дочекиван са великом радо&сцарон;ћу.

Споменик у природној величини славном атлетичару, подигнут је на иницијативу његове породице, која каже да борба није била лака, те да је требало припремити много документације, као и обезбедити финансијска средства. Ипак, Нада Козарић, праунука сестре Стантића, и наследница свих његових одликовања, додаје да је откивање споменика неки вид захвалности за све оно &сцарон;то је њен предак за живота остварио.

Част да поред многих истакнутих личности који су живели и стварали у Суботици, овековечи својим ве&сцарон;тим рукама, припала је палићком кипару Фрањи Мачковићу.

Поред златне медаље освојене у Грчкој и бројних других запажених резултата, Ђуро Стантић остао је упамћен и по освајању првог места у брзом ходању на првенству света у Берлину 1901, када је за 8 сати, 16 минута и 24 секунде пре&сцарон;ао 75 километара.

Остале вести из ове категорије