Магазин Дани

Пољопривреда

У ратарству радови у јеку

Санда Милеуснић | 9. септембар 2019. | 13:21 | Пољопривреда

У ратарству радови у јеку

У суботичком атару жетва сунцокрета је при крају, пожњевено је око 95 одсто повр&сцарон;ина, са просечним приносом око 3,4 тоне по хектару. У току је и берба кукуруза, са очекиваним&нбсп; родом око 8 тона по хектару, док ће убирање соје почети за недељу дана. Сетва уљане репице је започела, а до сада је засејано око 300 хектара.

Када је сунцокрет у питању, ратари са приносом могу бити задовољни, када се у обзир узму временске прилике, напомиње директор Пољопривредне стручне службе, Дамир Варга.

Убирање кукуруза почело је про&сцарон;ле недеље, а тренутно се бере&нбсп; висококвалитетно зрно са тридесетак одсто влажности за производњу силаже.&нбсп; Овогоди&сцарон;њи род слабији је од оног претходне године, али је ипак изнад ви&сцарон;егоди&сцарон;њег просека.

Сетва озимих култура полако је почела, од очекиваних 6500 хектара под уљаном репицом, до сада је засејаном око 300, и то у атарима Старог Жедника, Ђурђина и Ми&сцарон;ићева, где је пре десетак дана пала обилнија ки&сцарон;а.

Ратари би сетву уљане репице требало да завр&сцарон;е до 25. септембра, &сцарон;то је према процени стручњака оптималан рок, јер октобарска сетва&нбсп; даје знатно слабије резултате, &сцарон;то је искуство од про&сцарон;ле године и показало. Из Пољопривредне стручне службе очекују да ће у наредне две недеље бити остварено око 75 одсто плана сетве ове културе.

Остале вести из ове категорије