Магазин Дани

Пољопривреда

У ратарству радови у јеку

Санда Милеуснић | 9. септембар 2019. | 13:21 | Пољопривреда

У ратарству радови у јеку

У суботичком атару жетва сунцокрета је при крају, пожњевено је око 95 одсто поврšина, са просечним приносом око 3,4 тоне по хектару. У току је и берба кукуруза, са очекиваним  родом око 8 тона по хектару, док ће убирање соје почети за недељу дана. Сетва уљане репице је започела, а до сада је засејано око 300 хектара.

Када је сунцокрет у питању, ратари са приносом могу бити задовољни, када се у обзир узму временске прилике, напомиње директор Пољопривредне стручне службе, Дамир Варга.

Убирање кукуруза почело је проšле недеље, а тренутно се бере  висококвалитетно зрно са тридесетак одсто влажности за производњу силаже.  Овогодиšњи род слабији је од оног претходне године, али је ипак изнад виšегодиšњег просека.

Сетва озимих култура полако је почела, од очекиваних 6500 хектара под уљаном репицом, до сада је засејаном око 300, и то у атарима Старог Жедника, Ђурђина и Миšићева, где је пре десетак дана пала обилнија киšа.

Ратари би сетву уљане репице требало да заврšе до 25. септембра, šто је према процени стручњака оптималан рок, јер октобарска сетва  даје знатно слабије резултате, šто је искуство од проšле године и показало. Из Пољопривредне стручне службе очекују да ће у наредне две недеље бити остварено око 75 одсто плана сетве ове културе.

Остале вести из ове категорије