Магазин Дани

Здравство

Повратак свакодневним обавезама након годиšњег одмора представља велики стрес

Александра Орлић | 6. септембар 2019. | 15:05 | Здравство

Повратак свакодневним обавезама након годишњег одмора представља велики стрес

Недељу која је за нама, обележио је почетак нове šколске године, која у онима који поново седају у  šколске клупе буди различите осећаје. Повратак свакодневним обавезама након летње паузе, не пада теšко само најмлађима. Наиме, код већине одраслих заврšетак одмора и враћање на посао, изазива велики стрес. 

Септембар је месец када се враћамо дневној рутини, која захтева планирање убрзане свакодневице и бројних радних задатака. Првих дана након годиšњег одмора, многи запослени се неретко сусрећу са осећајима безвољности, тромости, нерасположења и меланхолије, али има и оних којима повратак обавезама на послу не представља проблем.

Депресивно стање након повратка са годиšњег одмора, стручњаци објаšњавају, може се појавити у различитим облицима, чији интензитет зависи од дужине трајања одсутности са посла, окружења на радном месту, а нарочито од испуњености послом који обављамо. Такозвани „умор после одмора“ траје пар дана, а може се ублажити уколико се са летовања вратимо неколико дана пре повратка на посао.

Превенција депресије овог типа, према речима др Зорице Драгаš из Центра за промоцију здравља,  почиње јоš у узрасту када бирамо своје занимање, које би требало прилагодити својим способностима и жељама. Поред тога, велики утицај има и радно окружење.

Депресија после годиšњих одмора све је учесталији проблем, те је генерални савет да се време проведено ван посла, свакодневно обогати хобијима или активностима који нам пружају задовољство како би смо били растерећенији и срећнији.

Остале вести из ове категорије