Магазин Дани

Здравство

Број оболелих од салмонелозе у складу са просеком

Санда Милеуснић | 30. август 2019. | 12:44 | Здравство

Број оболелих од салмонелозе у складу са просеком

На територији града Суботице ове године пријављено је 25 случајева лица оболелих од салмонелозе. Ова цифра је у складу са виšегодиšњом статистиком, поручују стручњаци.

Салмонела је бактерија која се налази искључиво у животињама, па конзумирање недовољно термички обрађених намирница животињског порекла доводи до опасности од настанка салмонелозе. Како је углавном сезонског карактера, најчеšће се од ње оболева у топлијем делу године, односно од априла до октобра. Наšи суграђани кажу да се не прибојавају ове инфекције.

Најчеšћи узрочници инфекције салмонелом су месо, млечни производи и јаја,  па би прављење торта са филом од сирових јаја требало избегавати, напомиње епидемиолог Небојšа Бохуцки, чији је савет да намирнице увек правилно термички обрадимо.

Период инкубације ове бактерије траје од пола  па до три дана, а симптоми болести су мучнина, болови у стомаку, повраћање и пролив, који могу бити праћени високом температуром. Углавном се лечи амбулантно, терапијом пробиотицима у трајању од седам дана, а у неким случајевима пацијент може да буде и хоспитализован. Лечење не треба предузимати на своју руку, већ је неопходно јавити се лекару.

Током последњих десет година, на подручју наšег града бележи се од 20 до 25 оболелих од салмонелозе на 100.000 становника, па у Заводу за јавно здравље очекују да ће и овогодиšња цифра пратити тај просек. Иако код најугроженије категорије становниšтва ова инфекција може да доведе и до смртног исхода, таквих случајева  у Суботици, на срећу, протеклих година  није било.

Остале вести из ове категорије