Магазин Дани

Здравство

Број оболелих од салмонелозе у складу са просеком

Санда Милеуснић | 30. август 2019. | 12:44 | Здравство

Број оболелих од салмонелозе у складу са просеком

На територији града Суботице ове године пријављено је 25 случајева лица оболелих од салмонелозе. Ова цифра је у складу са ви&сцарон;егоди&сцарон;њом статистиком, поручују стручњаци.

Салмонела је бактерија која се налази искључиво у животињама, па конзумирање недовољно термички обрађених намирница животињског порекла доводи до опасности од настанка салмонелозе. Како је углавном сезонског карактера, најче&сцарон;ће се од ње оболева у топлијем делу године, односно од априла до октобра. На&сцарон;и суграђани кажу да се не прибојавају ове инфекције.

Најче&сцарон;ћи узрочници инфекције салмонелом су месо, млечни производи и јаја,&нбсп; па би прављење торта са филом од сирових јаја требало избегавати, напомиње епидемиолог Небој&сцарон;а Бохуцки, чији је савет да намирнице увек правилно термички обрадимо.

Период инкубације ове бактерије траје од пола &нбсп;па до три дана, а симптоми болести су мучнина, болови у стомаку, повраћање и пролив, који могу бити праћени високом температуром. Углавном се лечи амбулантно, терапијом пробиотицима у трајању од седам дана, а у неким случајевима пацијент може да буде и хоспитализован. Лечење не треба предузимати на своју руку, већ је неопходно јавити се лекару.

Током последњих десет година, на подручју на&сцарон;ег града бележи се од 20 до 25 оболелих од салмонелозе на 100.000 становника, па у Заводу за јавно здравље очекују да ће и овогоди&сцарон;ња цифра пратити тај просек. Иако код најугроженије категорије становни&сцарон;тва ова инфекција може да доведе и до смртног исхода, таквих случајева &нбсп;у Суботици, на срећу, протеклих година&нбсп; није било.

Остале вести из ове категорије